Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

White Guide Junior/Senior 2018 är här!

White Guide Junior/Senior 2018 är här!
19 sep 2018

WHITE GUIDE JUNIOR/SENIOR: För sjätte gången har Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden utsetts. I tretton olika kategorier prisades olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

Av drygt 200 testade förskolor, skolor och och seniorboenden har nu landets bästa offentliga matupplevelser korats – från Vellinge i Söder, till Umeå i norr. 

Under ledning av av Sandra Mastio och Lisa Lemke på Eriksbergshallen i Göteborg stod det sent i tisdag kväll klart att Årets Skolrestaurang återigen är Nannaskolan i Uppsala, Årets Bästa Föreskolekök är Skogsbackens förskola i Stenungsund och att den bästa seniormaten finns – också den för andra året i rad – på Vardaga Silverpark i Täby utan för Stockholm.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

  • Årets Skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala

För ert glödande engagemang, er gedigna kompetens och er sällsynta förmåga att skapa en helhet där måltiden står i centrum för lärande.”

  • Årets Klimatkök: Vallens miljöskola, Sundsvall

”Trots ett bistert norrländskt klimat och en snäv budget strävar ni outtröttligt på för att hitta de mest närproducerade och klimatsmarta råvarorna, året runt, och servera dem i en vacker och pedagogisk inramning.”

  • Årets Skolkock: Ivan Henriksen, Lövängsskolan, Västerås

”Med sin glödande blick, sitt breda leende och sin väldiga yrkesskicklighet lyckas denna kock omvända de mest motsträviga barn till upplysta gastronomer, år efter år. Grattis – trägen vinner!”

  • Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Skogsbackens förskola, Stenungsund

Köket är den gröna lungan i en verksamhet som arbetar och tänker som man gjorde förr – och som vi alla kommer att tvingas göra inom en snar framtid. En oerhört viktig förebild för offentliga måltidssverige!

  • Årets Gastronomiska Rektor: Henrik Ljungblom, Nannaskolan, Uppsala

”För att du är den som håller i nyckeln till en av Sveriges bästa skolrestauranger, och för att du ständigt använder den till att öppna nya dörrar så att möjligheterna kan strömma ut och förverkligas!”

  • Årets Måltidschef: Eva Nordberg, Sundsvall

”Med dietistens kloka argument och politikerns envishet blåser du nytt liv i en kommun som hamnat på efterkälken. Framför allt har du insett att respekt är den strategi som vinner i längden.”

  • Årets Hållbara Skolmatskommun: Örebro

”För att ni har modet att sätta skyhöga mål, kompetensen att strukturera ert arbete och den tonsäkerhet som krävs för att förmedla er gröna glöd till alla som bor och äter i er kommun.”

  • Årets Förskolekök: Skogsbackens förskola, Stenungsund

”Ett förskolekök som vill och vågar flytta fram gränsen för vad som är möjligt. Och det gäller allt – råvarorna, maten, bemötandet och barnens möjligheter att få växa och blomma ut.

  • Årets Förskolekock: Emma Lund och Therese Andersson, Tunavallens förskola, Eskilstuna

”För att ni varje dag orkar påbörja bygget av ännu en magisk värld fylld av ljuvliga dofter, ibland utmanande smaker och små och stora lärdomar. Grattis – ni har ett av världens viktigaste jobb, och ingen gör det lika bra som ni!

  • Årets Seniormåltid: Vardaga Silverpark, Täby

”Det som på andra boenden är en sensation, som gourmetmåltider för de gamla, egna höns och eget växthus, är självklarheter här. Årets Seniormåltid 2018 serveras av ett kök som ständigt strävar efter att överträffa sina egna och omgivningens skyhöga förväntningar!”

  • Årets Seniorkock: Mikael Larsen, Skogsliden, Båstad

”För att du till brädden fyller varje dag med medmänsklighet, utsökt mat och briljanta idéer som blir till verklighet. Och för att målet med allt detta engagemang är ett enda: lycka för dina gamla.”

  • Årets Boendechef: Ximena Samuelsson, Vardaga Silverpark, Täby

”För att du har det som krävs för att skapa ett seniorboende där trädgårdslandet möter finkrogen, med ett kök som blivit en attraktiv arbetsplats för några av de bästa kockarna i Sverige. Du är de stora och små detaljernas drottning!”

  • Årets Stjärna: Jenny Haraldsson, Tubberödshus äldreboende, Tjörn

”För att du har en stark tro på framtiden och får din omgivning att känna likadant. Grattis, du är spjutspetsen i vad som är den absoluta spjutsspetsverksamheten i Sverige, och möjligtvis hela galaxen!” Läs mer på whiteguidejunior.com där även boken kan beställas.

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Brisket & Friends till Vasastan

    KROGNYTT: Brisket & Friends till Vasastan

    KROGNYTT STHLM: Brisket & Friends i Årsta industriområde expanderar med en ny krog i Vasastan i samarbete med bryggeriet PKLK. Den 22 februari är det dags.

    Brisket & Friends har fått stockholmarna att under lunchtid ta sig till Årsta industriområde, eller dieseldalen som det kallas i folkmun. Väntrummet till en gammal biltvätt har förvandlats till ett smokehouse med rätter som hickoryrökt oxbringa, fläsksida och ribs. Inspirationen hämtas från matkulturen i Texas. Restaurangen belönades med DN:s gulddrake för bästa budgetkrog 2018.

    Nu slår sig krögarna Niklas Elshazly och Ludvig Åström sig ihop med Peter Pikulik som driver bryggeriet PKLK. Tillsammans öppnar de en ny Brisket & Friends i Vasastan i närheten av Norra Bantorget.

    – Vi har pratat länge om att samarbeta och kombinera vår barbecue-mat med Peters öl. Vi kommer att ha 12 ölkranar och dessutom lansera varumärket Big Bone Brews som blir exklusivt för restaurangen, berättar Niklas Elshazly.


     

  • Och de nominerade är...

    Och de nominerade är...

    WHITE GUIDE: På White Guide Gala den 4 mars i Malmö korar vi för femtonde gången Sveriges bästa restauranger och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier.

    Bild: Malmö Opera Fotograf: Joakim Lloyd Raboff

    Totalt presenteras 600 restauranger och vinnare i koras i åtta kategorier. Dessutom delas följande två personliga priser ut:

    • Årets Hyllning av Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
    • Årets Rising Star

    ÅRETS NOMINERINGAR – WHITE GUIDE 2019
    Presenterade i bokstavsordning inom varje kategori. Vinnarna presenteras måndag den 4 mars på
    White Guide Gala på Malmö Opera i samband med lanseringen av White Guide 2019.

    Nominerade till Årets Restaurang:


     

  • KROGNYTT: Nordiska Michelinstjärnor 2019

    KROGNYTT: Nordiska Michelinstjärnor 2019

    KROGNYTT: Ikväll delades årets Michelinstjärnor i de nordiska länderna ut vid ett evenemang i danska Aarhus. Den franska guiden valde i år att vara sparsamma med betygen och för Sveriges del blev det totalt sett färre stjärnor än förut.

    I många år har det varit en snackis att Noma, flerfaldigt utsedd till världens bästa restaurang av organisationen World's 50 Best, endast nått upp till två stjärnor i Guide Michelin. Efter restaurangens stängning och sedermera nyöppning på ny adress, var förväntningarna stora men det blir fortsatt två stjärnor och Nordens trestjärniga restauranger heter åter Frantzén, Geranium och Maaemo. Nomas René Redzepi verkar ha tagit det hela med ro och befinner sig sedan ett par dagar i Mexiko på semester. Från en till två stjärnor gick dock svenska Gastrologik. Inga nya stjärnor och inga nya Bib Gourmand delades annars ut i Sverige. Fyra stjärnor försvann också, varav två på grund av stängning. 


     

  • Nomineringarna till Årets Banbrytare 2019 – i samarbete med iZettle

    Nomineringarna till Årets Banbrytare 2019 – i samarbete med iZettle

    WHITE GUIDE: White Guides årliga utmärkelse Årets Banbrytare hyllar radikal förnyelse. Den föräras modiga aktörer och satsningar som bryter ny mark och pekar ut nya vägar inom gastronomin och hospitality-sektorn, och som resulterar i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse. Med Årets Banbrytare - som delas ut för 4:e gången - premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i den svenska restaurangvärlden.

    Nordens ledande restaurangguide inleder samtidigt ett långsiktigt partnerskap med fintechbolaget iZettle.

    Samtidigt lanseras ett nytt samarbete mellan White Guide och fintechbolaget iZettle, vars app iZettle Pro är speciellt framtaget för restauranger, barer och caféer. iZettle Pro är ett helt kassasystem för iPad som hjälper småföretagare att ta betalt, ge bättre service och fatta smartare beslut. Inom ramen för samarbetet kommer iZettle att synliggöras i White Guides nätverk med ändamålet att inspirera små- och medelstora restauranger att utnyttja modern teknologi för en smidigare vardag.


     

  • Dessa 600 krogar listas i White Guide 2019

    Dessa 600 krogar listas i White Guide 2019

    WHITE GUIDE: Den 4 mars är det premiär för White Guide Sveriges Bästa Restauranger 2019 – samtidigt som White Guide firar sitt 15-årsjubileum. Galan och det årliga trendseminariet äger rum på Malmö Opera, Malmö. Där också vinnarna i de olika kategorier kommer att hyllas.

    Men redan nu kan vi avslöja vilka restauranger som White Guide listar 2019. Det händer mycket i krog-Sverige och till årets White Guide har 600 restauranger kvalificerat sig till den årliga listningen.

    Av dessa 600 är 89 nya - de flesta helt nya krogetableringar sedan förra guiden, samtidigt som sex restauranger gjort comeback. Av förra årets 600 restauranger var 87 nya och fem gjorde come back. Förnyelsen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord.


     

  • KROGNYTT: Två nya Pocket by Pontus under 2019

    KROGNYTT: Två nya Pocket by Pontus under 2019

    KROGNYTT GBG/STHLM: Inte bara en, utan två nya Pocket by Pontus öppnar under 2019; på Lidingö och i Göteborg. 

    Först ut är Stockholm och Lidingö Stadshus, som får sin restaurang under våren. I mitten av augusti är det sedan Göteborgs tur. Det blir Pontus Frithiofs första restaurang utanför Stockholmsområdet, men de som har besökt någon Pocket by Pontus tidigare kommer att känna igen sig i menyn, bistroatmosfären och interiören som speglar det etablerade Pocket-konceptet i nytt och uppdaterat format. 

    Göteborgskrogen öppnar i Regionens Hus som nu byggs nära Centralstationen. Precis som på krögarens andra Pocket-restauranger kommer det finnas expresslunch, takeaway-rätter och catering. 


     

  • KROGNYTT: Schmaltz bar & delicatessen ersätter Tabac

    KROGNYTT: Schmaltz bar & delicatessen ersätter Tabac

    KROGNYTT STHLM: Nu har Schmaltz bar & delicatessen öppnat på Nybrogatan 19. Samma fokus på hållbarhet och kvalitet, men nu med mer mat och bar istället för tabac. Johan Agrell och Oskar Larsson bjuder in till frukost, lunch, aperitif och middag.

    Bakom Schmaltz bar & delicatessen ligger samma gäng som äger och driver Babette och Café Nizza. I väntan på att fastighetsägaren skulle renovera huset fick den lilla lokalen bli en allehanda butik/kaffebar med allt från konserver till tobak – Tabac. Allt noga utvalt av högsta kvalitet. Nu har lokalen renoverats, utökats med kök och bakugn i källaren, kan ta emot sittande gäster och döpts om.

    – Det blir en slags bar och delicatessen där vi öppnar på morgonen med kaffe och något bakat. Så småningom förvandlas kaffebaren över till lunch och då kan man välja att köpa med sig något eller sitta ner och äta. Framåt eftermiddagen blir det aperitivobar med ett glas vin och något till det, och middag med lugnare tempo och fem-sex rätter att välja mellan, berättar Johan Agrell, ansvarig för Schmaltz bar & delicatessen tillsammans med Oskar Larsson som tar hand om köket. 


     

  • KROGNYTT: Halländskt hantverk på Cosa Table

    KROGNYTT: Halländskt hantverk på Cosa Table

    KROGNYTT KUNGSBACKA: Först inredningsbutik, sedan designstudio och nu restaurangen Cosa Table på Kyrkogatan 13 i Kungsbacka med fokus på nordiskt, närproducerat och naturviner. Ägaren Johan Bergman och kökschefen Sara Kjellström lägger det bästa av Halland på tallrikarna.

    För tre år sedan var Johan Bergman med och öppnade inredningsbutiken Cosa Home Stories inne den gamla delen av Kungsbacka. Sedan följde en designstudio, och när lokalen på andra sidan gården i ett gammalt hus från 1847 blev ledig, blev det också en krog. Cosa Table öppnade den sjunde december förra året med Sara Kjellström som kökschef.

    – Vi ville skapa en mötesplats kring hantverk, oavsett om det gäller möbler, design och mat. Vi vill berätta historien bakom om det vi erbjuder. På Cosa Table vill vi ha öppna samtal med våra gäster. Det sätt vi jobbar på kallar vi för logiskt. För oss är det ju självklart att ta råvarorna från Halland när vi väl kan göra det, med det är också en stor utmaning rent logistikmässigt, berättar Johan Bergman.


     

  • KROGNYTT: Qvarnström och Lindgren skapar 1 bord och kök

    KROGNYTT: Qvarnström och Lindgren skapar 1 bord och kök

    KROGNYTT MALMÖ: Välkända kockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren bjuder med nya satsningen 1 bord och kök in till två kvällar i månaden med exklusiv meny och stort dryckesfokus.

    Titti Qvarnström höll länge i rodret på Bloom in the Park, inklusive när restaurangen för första gången tilldelades en Michelinstjärna. Hon vann White Guide Rising Star 2010 och sedan förra året driver hon restaurangen på Folk, Mat & Möten i Malmö. Nu rapporterar Sydsvenskan att hon och kollegan Daniel Lindgren öppnar upp för middag två kvällar per månad, med en exklusiv meny anpassad för drycken som serveras. Lindgren har arbetat på bland annat Atmosfär, The More Bistro och Kockeriet. Som namnet på projektet antyder rör det sig om ett bord där alla sitter tillsammans. Varje tillfälle kommer att ha ett tema, exempelvis ett område eller en producent, som avgör den unika utformningen av varje kväll utan given meny. Premiärhelgen 15-16 februari kommer inspirationen från "bubbel, skaldjur och choklad".


     

  • KROGNYTT: Maffiga mackor för Couet och Thureson på Manufacture

    KROGNYTT: Maffiga mackor för Couet och Thureson på Manufacture

    KROGNYTT STHLM: Danyel Couets och Melker Anderssons Dos Gringos på Teatern på Ringen har förvandlats till Manufacture. Nu är det Danyel som tillsammans med parhästen Sebastian Thureson satsar på maffiga mackor.

    De bakar allt bröd på plats och fyller och toppar det med de godaste fyllningarna de kan komma på, som funkar i säsong. Det kan vara långstekt konfiterad lammbog, kryddig nötfärs eller grillad gårdskyckling som stoppas i focaccior eller i vitlökskryddad baguette där degen först stekts och sedan bakats, eller så läggs fyllningar på tarte flambeé, så kallad fransk pizza.

    Varför just bröd i en tid då många svenskar skyr tanken på gluten?
    – När det var dags att göra något nytt av Dos Gringos ville inte Melker vara med längre. Då beslöt jag och Sebastian att satsa på mackor, sådana vi själva var sugna på och längtade efter. På den vägen är det. Det är som med allting annat. Man gör först och tänker sen, säger Danyel Couet och skrattar. Vid det här laget får han kallas krogveteran, med över 20 krogöppningar bakom sig.


     

White Guide Presentkort