Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

WHITE GUIDE: Sveriges bästa offentliga mat för de äldsta och yngsta prisad

WHITE GUIDE: Sveriges bästa offentliga mat för de äldsta och yngsta prisad
20 sep 2017

WHITE GUIDE JUNIOR/SENIOR: För femte gången utsågs Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden. I tretton olika kategorier prisades olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

Av drygt 200 testade förskolor, skolor och och seniorboenden har nu landets bästa offentliga matupplevelser korats – från Vellinge i Söder, till Luleå i norr. 

Det blev en fullspäckad galadag med mingellunch, föreläsningar, seminarier och middag. Under ledning av av Tina Nordström och Lisa Lemke på Eriksbergshallen i Göteborg stod det sent tisdag kväll klart att Årets Skolrestaurang är Nannaskolan i Uppsala, Årets Bästa Föreskolekök är Tunavallens Förskola i Eskilstuna och att den bästa seniormaten finns på Vardaga Silverpark i Täby utan för Stockholm.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

  • Årets Skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala

”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.”

  • Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro

”För att man medvetet, långsiktigt och seriöst satsar på hållbara måltider och aldrig, aldrig, aldrig tvekar att byta ut sämre livsmedel mot bättre i jakten på perfektion. Ni är ett föredöme!”

  • Årets Skolkock: Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö

”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!”

  • Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge

”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”

  • Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge

”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”

  • Årets Måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro

”För att du behärskar varje aspekt av hur man bygger goda, offentliga måltider – från nöjda medarbetare till KRAV-certifieringar, via arbetsmarknadsåtgärder och måltider för döva. En bitvis problemtyngd kommun behöver en riktigt tung måltidschef, och det är du!”

  • Årets Hållbara Skolmatskommun: Karlstad

”För en aldrig sinande energi, ett stort fokus, en hög ambitionsnivå och en gigantisk portion jävlar anamma.”

  • Årets Förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna

”För att ni med fantastisk mat och exemplarisk pedagogik bjuder de minsta matgästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén – dag efter dag.”

  • Årets Förskolekock: Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg


”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

  • Årets Seniormåltid: Vardaga Silverpark, Täby

”Här är alla bitar på plats: stämningen, smaken, näringen, det visuella, miljön och omsorgen. Och trots att arbetet redan är på topp jobbar både köks- och boendechefen ständigt mot ännu högre mål. Detta med kunskap, värme och engagemang.”

  • Årets Seniorkock: Ingela Brännehed, Tubberödshus äldreboende, Tjörn

”För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv.”

  • Årets Boendechef: Nicola Youngman, Vilhelms Gård vård- och omsorgsboende, Knivsta

”För att du har järnkoll på det stora – strukturen, rutinerna, samarbetena. Men också för att du på allvar förstår vad ett varmt bemötande och barndomens dofter kan betyda för en gammal människa.”

  • Årets Stjärna: Jenny Christoffersson Jönsson, Hylliehemmet, Malmö

”För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”
 
Läs mer på whiteguidejunior.com där även boken kan beställas.
 

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT STHLM: Hantverksbryggeriet Stockholm Brewing var först i Sverige med att få provsmakningstillstånd på sitt bryggeri på Södermalm. Nu lämnar de sina gamla lokaler för att flytta till Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm där bryggeriet kommer växa sig större. I anslutning till bryggeriet öppnar också Farm Restaurant & Bar med mycket grönsaker och öl direkt från fatet.

    Niklas Jakobsson är en av grundarna av bryggeriet Stockholm Brewing och ansvarig för flytten till Frihamnen. Farm Restaurant & Bar öppnas tillsammans med Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard. Agnes har tidigare arbetat på Esperanto och Mathias Dahlgren och är även utbildad sommelier. Mauritz har jobbat på Mistral och Oaxen och är grundare till Karshamra Mat & Trädgård utanför Botkyrka där både han och Agnes arbetar idag. Odlingen kommer vara en stor del av nya restaurangen och bryggeriet där ekologi och krettsloppstänk kommer genomsyra hela verksamheten.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Ny- och närfiskat på Bryggan

    GOD KLASS

    Joels Brygga
    Fiskehamnsvägen 2
    432 75 Träslövsläge
    joelsbrygga.se

    DET ÄR FÅ KRÖGARE FÖRUNNAT ATT bara kunna slänga med huvudet för att visa varifrån fisken på tallriken kommer ifrån. Men det kan Stina Ekman, bara femtio meter bort på andra sidan bryggan ligger båten som har dragit upp dagens fångster. Den som vill ha ännu mer närfiskat får sätta sig själv med metspöet. Länge drev Stina krog ute på Getterön och hade egentligen bestämt sig för att det fick vara bra så, men då dök Joel Kaspersson upp. Han har tidigare arbetat i Stinas kök och ville återvända till Varberg. Tillsammans med Jessica Persson startade trion upp Joels Brygga som ligger vackert i Träslövsläges hamn. Utsikten vetter mot fritidsbåtarna, men på andra sidan finns som sagt råvaruleverantörerna - ett tiotal fiskebåtar.


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

White Guide Presentkort