• 2. Mästarklass

  Agatons Restaurang & Bar

  Bar i restaurangenChambre separéeEnklare mat i bar eller specialavdelningParkeringUteserveringHandikappanpassatVegetariska rätterÖvernattningsmöjligheterMedlem i Visita – Svensk BesöksnäringAmerican Express-anslutenVinterkrogUtmärkt och/eller speciellt dryckesutbud (Restaurang)
  Ramundbergets Fjällgård Vägsende, 840 97 Bruksvallarna — Härjedalen

  Efter åtta år presenterar sig Restaurang Agaton på Ramundberget i version 2.0. Budskapet är att gästen ska slappna av ”så tar vi och vårt landskap hand om er”. Det visar sig stämma. Agaton har vuxit fram som en värdig follower of fashion i Fävikens spår. Servicen är förbättrad, tempot är högt och de kreativa smakövningarna är många. Tyvärr är det många som missar denna upplevelse då den lilla restaurangen inte gör något väsen av sig – men det är också så krögare Hampus Thunholm vill ha det. Matsalens sexton platser är ändå bokade. Ammispresentationerna sätter nivån på hela upplevelsen: först en mini-dillstrut med löjrom och surgrädde. Sedan en trilogi på träbräda: friterad potatis med löjrom och kräm på grisfett och äpple, torskskinn med sotad röding och havtornsmarmelad samt slutligen råbiff på häst med brynt smör, smetana och löjrom. Ja mycket rom är det, särskilt i säsong. En parad av skojiga och smaksäkra rätter på härjedalska råvaror följer – allt ackompanjerat av mikroöl, naturcider och välvalda viner från gamla vingårdar i Mosel och Bourgogne. Sjömaten dominerar och bäst är de snabbrända hummerstjärtarna som penslats med märg och vitlök – tillsammans med små tuggbitar av svartrotschips i en kräm på svartrot och mandel. Pilgrimsmusslan i sitt skal på en halmbädd består av två serveringar på känt, j numera nästan obligatoriskt manér. Först med äggskum och riven kroatisk tryffel. Därefter hälls en buljong på musslan med små kuber av romsäcken i skalet. Smarrigt. Tyvärr håller inte den honungsstekta torsken samma nivå, den dova sötman fungerar helt enkelt inte särskilt väl med de klara, marina smakerna. Kalvbrässen är däremot ett toppnummer med sin panering av hasselnötter, vilande på köttstekta murklor med en klick persiljekräm. Kalvarna kommer från Bruksvallarna liksom sidfläsket till renblodpuddingen med äppelmos, rårörda lingon och en lingonsorbet. Smart med värme och kyla – och sötman som balanserar puddingens järntoner. Mera ren kommer i en servering med jordärtskocka som puré och glödbakad. Intressant med ett rött naturvin från Languedoc – som följs av Raisignac, en blandning av konjak och druvmust. Denna söta pärlande dryck passar perfekt till en ugnsbakad camembert med honung och timjan till en pannkaksplätt med hjortronsylt. Hänförande smarrigt. Som en hommage till grannkrogen – med norrländska mått mätt – hos Ölbaren serveras även kanelbulle, här med en miniflaska mjölk och vaniljglass i en kåsa. Mer unik och riktigt bra är chokladkrämen med kola, skum på råmjölk, pulver av smör och bränd vit choklad med sorbet på havtorn. I synnerhet till en svensk iscider. Förra året blev Agaton Årets Kaffeupplevelse – något de lever upp till med sin passion för unika kaffesorter bryggda på perfekt manér i en vacker ceremoni.

  62.6425612.44519
 • 7. Också ett bra ställe

  Árran

  Bar i restaurangenParkeringUteserveringVegetariska rätterÖvernattningsmöjligheterMedlem i Visita – Svensk BesöksnäringVinterkrog
  Karl Johans Väg 1, 840 94 Tännäs — Härjedalen

  Brasan är tänd på Árran - som betyder just eld på samiska. Perfekt skidåkarlunch är mustig gulasch eller len rotsellerisoppa med svamp. Men boka för all del också bord till kvällen och njut av en meny på fina råvaror från trakten; röding, ren och havtorn. Kan bli en läcker ammis på renhjärta och granpulver också. Ambitiöst kök i stilren liten matsal som drivs i samarbete med Tomas Diederichsen.

  62.414584329859512.7151298522949
 • 4. God klass

  Café Cineast

  Enklare mat i bar eller specialavdelningUteserveringHandikappanpassatHjärtecaféUtmärkt utbud av bakverk
  Kyrkogatan 17, 842 32 Sveg — Härjedalen

  Café Cineast är en stor överraskning. Lokalen är en dröm av 1950-tal och ett givet stopp för alla som färdas på riksväg 45 genom Sveg. Övervåningen är...

  62.033683414.3589221
  Mer information om Café Cineast
 • 4. God klass

  Fjällnäs Est. 1882

  Bar i restaurangenBrunchChambre separéeEnklare mat i bar eller specialavdelningFestvåningParkeringUteserveringHandikappanpassatVegetariska rätterÖvernattningsmöjligheterMedlem i Visita – Svensk BesöksnäringAmerican Express-anslutenVinterkrog
  Malmagen, 840 98 Tänndalen — Härjedalen

  Det vilar ett behagligt lugn över det lyxiga fjällpensionatet nära norska gränsen. Stämningen är avslappnad och vänligheten stor. Rummen lockar extra med sin smakfulla design. Efter ett par timmar i deras samiska spa känner man sig ännu mer harmonisk för att samlas i matsalen. På Fjällnäs finns ingen à la carte – istället en ambitiös trerätters meny varje kväll. Tillgänglig både för pensionatsgäster och besökare. I matsalen sitter vi med utsikten över fjällen och sjön Malmagen. Det som serveras på tallrikarna varieras väl — här har vi ätit en utmärkt komposition med röding tillsammans med krispig kavring, kokt och sotad purjolök med en kräm på hackade örter. En lammentrecôte serveras med en puré på rotsaker och smålök — och avslutningen kan bestå av maräng med vaniljglass och rostade nötter. Bra dryckesförslag och service på högsta pensionatsnivå förstärker upplevelsen.

  62.598407314503212.176821231842
 • 7. Också ett bra ställe

  Hildings Krog

  Bar i restaurangenChambre separéeEnklare mat i bar eller specialavdelningParkeringUteserveringHandikappanpassatAmerican Express-anslutenVinterkrog
  Österlånggatan 40, 840 92 Vemdalen — Härjedalen

  Hildings krog välkomnar hungriga skidgäster med flertalet rejäla pastaportioner, väl tilltagen ljummen kycklingsallad och andra godsaker. Som många andra krogar i regionen hyllar man de lokala produkterna och de presenteras i huvudsak på kvällsmenyn där du finner både ren, älg och röding, givetvis från trakten. Servicen är vänlig och uppsluppen. Boka bord för kvällsbesök, krogen fylls snabbt.

  62.483751149405613.9719271659851
 • 7. Också ett bra ställe

  Krogen

  Bar i restaurangenEnklare mat i bar eller specialavdelningParkeringUteserveringHandikappanpassatVegetariska rätterÖvernattningsmöjligheterVinterkrog
  Fäbovägen 16, Hamrafjället, 840 98 Tänndalen — Härjedalen

  Nedanför Ski Lodge i Hamrafjället i Tänndalen ligger gemytliga Krogen – med rustik inredning och rejäla stensatta väggar. På menyn mycket härjedalskt som Fjälltapas med råbiff i granskott, öringkaviar, hjortron och palsternacka. Renkalvsinnanlår med madeirasås och puré på persiljerot är välgjort liksom de mer matiga: paprikapepprig älggulasch, BBQ-cheddar-hamburgare och klassisk steak frites.

  62.572365212.226535499999954
 • 7. Också ett bra ställe

  Skoogs Krog & Logi

  Bar i restaurangenParkeringUteserveringHandikappanpassatÖvernattningsmöjligheterVinterkrog
  Rörosvägen 4, 840 95 Funäsdalen — Härjedalen

  Medan systerkrogen Gamla Veras står för den enklare folkligheten är de kulinariska ambitionerna stora på Skoogs. Den ambitiösa menyn är lite otippad i den rustika lokalen, men det går hem. Maten har mycket norrländska inslag med överraskningar från fjäll och sjö där en råbiff på reninnanlår samsas med regnbågsforell och forellrom. En favorit hos många är älgburgaren med alla de rätta tillbehören.

  62.5434595120394512.547717094421387
 • 3. Mycket god klass

  Restaurang Vålkojan

  Bar i restaurangenBrunchEnklare mat i bar eller specialavdelningParkeringUteserveringHandikappanpassatVegetariska rätterÖvernattningsmöjligheterVinterkrogHjärtekrogUtmärkt och/eller speciellt dryckesutbud (Restaurang)
  Vålkojan 615, 840 91 Vemhån — Härjedalen

  Mitt i Härjedalens djupa skogar serverar familjen Kühne mat med stolthet och känsla. Menyn är spännande och variationsrik. När rätterna anländer till bordet förstår vi att vi är i Norrlands inland— portionerna mättar enkelt både skogshuggare och hungriga fjällresenärer. Restaurangen är i rustik stil och atmosfären är varm och gemytlig. I det äldre stugrummet firar ett sällskap en högtidsdag lite mer avskilt och vi får ett trevligt bord med utsikt över ån som slingrar förbi. Vi välkomnas med en ljuvlig morotssoppa. Slät och len med distinkt chilitouch och perfekt ton av ingefära som bara anas. Den populära jordärtskockssoppan har förnyats med enrisrökt hemstoppad korv på röding. En perfekt grillad hälleflundra är dagens fångst av fisk, en rätt som varieras dagligen efter tillgång och kockens infall. Kvällens husman är kokt kalv i sötsur dillsås med kokt potatis, kanske kvällens mest uppskattade rätt. Tallriken passerar alla i sällskapet för en smakbit och vi förstår varför Michael Kühne är en så uppskattad kock. Det är enkelt, rustikt och mycket gott. Extra mycket uppskattar vi att alla rätter går att få som halvportioner till halva priset för de små gästerna. Det säger en hel del om restaurangens inställning till en måltid; alla ska trivas. Det är äkta, ärlig mat, lagad med passion. Vi har bokat övernattning i en av restaurangens stugor ett stenkast bort så alla i sällskapet kan njuta en avec i den varma atmosfären.

  62.388461213.9479515
 • 4. God klass

  Åtgårdens café

  Enklare mat i bar eller specialavdelningUteserveringHandikappanpassatGratis WiFi (trådlöst nätverk) för gäster
  Centrumgatan 16, 840 92 Vemdalen — Härjedalen

  Åtgårdens café ligger mitt i Vemdalens by, mitt emot macken. Det här är ett trevligt lantligt café som satsar på lokala smaker. Hjortronsylten på den...

  62.448432413.8636244
  Mer information om Åtgårdens café