Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Ur White Guide  2016:

Fäviken Magasinet

1. Internationell mästarklass
Chambre separéeParkeringÖvernattningsmöjligheterVinterkrogMedlem i Visita – Svensk BesöksnäringAmerican Express-anslutenUtmärkt och/eller speciellt dryckesutbud (Restaurang)Utmärkt kaffeutbud
Fäviken Magasinet

En nationalklenod som glänser och glöder

Legendaren Magnus Nilsson och hans superproffsiga ensemble driver tveklöst Sveriges mest egenartade föreställning uppe i de jämtländska fjällen med Åreskutan i filmiskt panorama utanför de grovtimrade magasinsväggarna. Här serveras radikal nysvensk gastronomi i nationalromantisk lyxförpackning. Under året har man slipat på olika fasetter av nationalklenoden, delvis under en fem månaders time out för forskning och eftertanke. Vad bidde det av detta storslagna prospekt? Ja kanske inte så mycket, till glädje för alla som inte hunnit dit. Andra hade väntat sig en nypa revolution i den evolution som nu dussinet nykomlingar i de cirka 30 serveringarna uppvisar. Men visst glimrar förra årets toppnummer; det kralliga kungskrabbabenet med en smörig saftighet i köttet som visar att besten är i säsong, serverad enbart med sin klick ”nästan bränd grädde”, i sin grafiska enkelhet och aromatiska komplexitet i det närmaste oslagbar. Det finns nya toppnoteringar också; en bit in i måltiden uppenbarar sig en längsskuren spetskål, ”framgrävd ur snön” och sedan ångad till liv, med stiligt sprucken emulsion på grädde och grönkålsolja samt därtill en näve färskt nyskördad karelsk kaviar. I dessa friska spänstiga korn med kristallklar mineralitet påminns vi om att den kaviar vi vanligen äter är en konserv, där omegafetterna obönhörligt bryts ner i härskna metalltoner. En 2013 La Ferme de la Saisonnnière, La Lune, stöttar fullt ut med frisk syra och rikhaltig mineral. Nilssons egen forskning under time outen hade fokus på lupin, en baljväxt vars värde både som näringskälla och smakbärare är klart underskattad. Till en surdegspannkaka dyker det proteinstinna lupinfröet upp som en liten gratäng, toppad av torkade lupinblommor. Till den kära pensionerade mjölkkossan, för smakdjupets skull uppsminkad med jäst, bidrar en smältande oblat gjord på rostad lupin till umamiorgien. Här har Nilsson köpt in en sinnrik valsmaskin från kosmetikaindustrin som maler ner fröna till nästan molekylär litenhet och oblaten breder ut sig i munnen som en dyr exklusiv hudkräm. Textur har blivit ett genomgående tema. Lake är en fisk som vi sällan möter vilket man förstår när man får slita med Nilssons lake i två serveringar. Han hittade fisken via facebook och beskriver strukturen som "hummer med långa fibrer”. Det är en lätt förskönande omskrivning av en gummiaktigt fjädrande muskel som inte utan tvekamp släpper ifrån sig nån mat. Mycket kul och läckert följer ända ner i förstugan, där en godisparad utan motstycke i landet dukas upp framför den öppna spisen och där elden matchas av en brinnande liten märgpudding. Det slutar med husets egenodlade tobak i form av en högaromatisk pris snus som fått jäsa i bitterfat. Flavörer att bokstavligen bära med sig i munnen, ut och hem, aningens yr i mössan.

Hitta hit

63.435309613.2931691

Guiding Guests

klassificering
White Guide Presentkort