Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Stockholms bästa barer 2012

Stockholms bästa barer 2012

1900/Kåken

Totalpoäng 35/40

Regeringsgatan 66, 111 39 Stockholm
Tel 08-20 60 10
info@r1900.se
Webbplats
Öppet Mån-tis 17-23, ons-tor 17-02, fre 16-02, lör 18-02.
Barchef Mathin Lundgren

Ingen vanlig kåk
Denna dolda bakficka är numera en institution i Stockholms nattliv, något som också den trevliga baren direkt i entrén på 1900 mår bra av. På Kåken blir det trångt sena helgnätter, men man levererar ändå imponerande hög kvalitet på både service och drinkar. Hemlighetsfaktorn och inredningen för tankarna till det amerikanska 20-talet. Här regerar fortfarande cocktails som Old Fashioned och Whiskey Sour även om inget är omöjligt. Bartendrarna har bra koll och delar gärna med sig av sina råd till den som vill testa nytt. Med en Gin Gin Mule vid den långa bardisken är man så nära Lower East Side man kan komma i Stockholm.

 

Berns

Totalpoäng 30/40

Berzelii Park, 103 27 Stockholm
Tel 08-566 322 00
info@berns.se
Webbplats
Öppet Ons-lör 22-02.
Barchef Freddie Jidlow

Nöjespalats med bar i centrum
Berns är ett av Sveriges mest legendariska nöjesställen och cocktailbaren utgör själva hjärtat. Bartenders i hängslen servar en publik i alla åldrar bestående av allt från kändisar till turister i huvudstaden. En del vintagecocktails som Doctor Cocktail med Myers, svensk punsch och lime eller East India Cocktail med brandy, orange curaçao, maraschino, hallon och bitter. Är man fyra delar man en Pimm’s Cup eller The Singapore Sling. Den nyfikne väljer en ”bentobox” med dagens sex cocktails i miniformat som kan hinna bli lite för vattnig. Gott alkoholfritt alternativ är Iced Tea med jasmin, sencha, apelsin och mynta.

 

Bistro Jarl

Totalpoäng 31/40

Birger Jarlsgatan 7, 111 45 Stockholm
Tel 08-611 76 30
info@bistrojarl.com
Webbplats
Öppet Mån-lör 17-02.
Barchef Robert Sörman 

Ståndsmässigt, guldkantat och moget
Som en stilig gammal dam, en aning bedagad men ännu attraktiv, fortsätter Bistro Jarl att dra ständigt nya skaror. Den insuttna, vackrabaren med sin kristallkrona och höga bardisk är som gjord för cocktails. Här sätter man också en ära i att leverera ett högklassigt bararbete. Välj bland klassiker som ypperlig Planter’s Punsch gjord på Gosling’s Black Seal Rum eller botanisera bland mer innovativa cocktails. Eller lyckliggör den engagerade bartendern genom att ge honom fria tyglar; alkoholfritt, bourbonbaserat eller fruktigt spelar ingen roll – resultatet kommer att bli ett litet konstverk, värdigt den klassiska miljön.

 

Brasserie Godot

Totalpoäng 32/40

Grev Turegatan 36, 114 38 Stockholm
Tel 08-660 06 14
info@godot.se
Webbplats
Öppet Mån-ons 17-00, tor-lör 17-01.
Barchef Daniel Johansson

Drinkar värda att vänta på
Det ser egentligen inte mycket ut för världen och det finns absolut ingenting i den avskalade inredningen som skvallrar om att detta är en av stans bästa barer. Men när man slår upp drinklistan förstår man att här vankas något alldeles extra. Det är inte lätt att välja bland inspirerade nytolkningar av klassiker, som Godots strålande variant av Bloody Mary med bland annat Absolut peppar, senap, pepparrot och rött vin och whiskydrinkar som Mint Eastwood, baserad på Woodford reserve avrundad av exotiska frukter och med fräschör från mynta. Ett plus för att alla drinkar kommer med beskrivning av vilket glas de serveras i. Bartendrarna kan vara en aning distanserade, men handlaget i baren lämnar inget i övrigt att önska.

 

Brasserie Le Rouge & Le Bar

Totalpoäng 34/40

Österlånggatan 17, 111 31 Stockholm
Tel 08-505 244 60
info@lerouge.se
Webbplats
Öppet Mån-lör 17-01.
Barchef Rikard Enell

Wrapped in velvet
Sammet, rött och guld anno 1890, men cancanmusiken har bytts ut mot tämligen nyare och så även drinkarna. Cocktailsen presenteras romigt under Cuba och Tiki and Beyond. El Presidente med Mount Gay och vermouth är lika mäktig som den låter och Old Cuban smakar precis som den ska. I mellanbaren är det alltid drag och drinkarna blandas av bartenderns vana hand i sakta gemak, för det är så det är här, kvalitetssäkert. Baren i den hemliga källaren är inte alltid bartendrad men visst kan man ta med sig sin stingiga Sidecar, slingra sig ner och hoppas på att stöta ihop med monsieur Toulouse-Lautrec.

 

Cadierbaren 

Totalpoäng 30/40

Grand Hôtel,
Blasieholmshamnen, 103 27 Stockholm
Tel 08-679 35 00
cadierbaren@grandhotel.se
Webbplats
Öppet Mån-fre 07-02, lör 08-02, sön 08-01.
Barchef Anders Vasseur

Ett skandinaviskt hotell Negresco
Med utsikt över vattnet och slottet, och med klinkande piano i öronen möts Herald Tribune-läsare, inhemska kostymer, turister, och en och annan helt vanlig stockholmare. Bartendrarna märks knappt men deras verk passerar inte osett förbi. Den lenaste Sidecar och barens prisbelönta Raspberry Lemonade med St. Germains fläderblomslikör skakas prudentligt fram under stuckaturen vid marmordisken. Stämningen är lyxigt harmonisk. Det här är en av de mest internationella hotellbarerna vi har. När det är fullt kan drinkarna bli något utslätade.

 

Eriks Gondolen Bar

Totalpoäng 29/40 

Stadsgården 6, 104 65 Stockholm
Tel 08-641 70 90
info@eriks.se
Webbplats
Öppet Mån-fre 11.30-01, lör 16-01. Stängt lunchtid i juli.
Barchef Jakob Kroner

Trotjänarbar med utsikt
Det vilar en viss trötthet över bartenderteamet på Gondolens fantastiska skybar. Eller är det rutin? Kanske är det den aldrig sinande ström gäster på väg till matbordet på den populära krogen som slitit på entusiasmen? Eller är det den enorma drinklistan – förmodligen Sveriges längsta med exakt 200 drinkar, varav många är skapade på just Gondolen. ”Och det är ändå bara en bråkdel av vad vi kan” kommenterar kvällens bartender kaxigt på tal om den välfyllda listan. Kanske inte stans vassaste drinkar, men kombinerat med den gudabenådade utsikten och i övrigt gemytliga stämningen på Gondolen, är det ändå en bar att räkna med. 

 

Grill

Totalpoäng 30/40

Drottninggatan 89, 113 60 Stockholm
Tel 08-31 45 30
info@grill.se
Webbplats
Öppet Mån-fre 17-01, lör 16-01, sön 15-23.
Barchef Marcus Lundström

Kitschigt på Grill
Det är skickligt att kunna fylla en krog med 200 sittplatser sju kvällar i veckan. Inte många andra än Melker Andersson lyckas med det.Kitschig är för snällt för inredningen. Personalen är förekommande. Här samsas glada tjejgäng, familjer och arbetskamrater med turister i stora och små sällskap. En del drinkfokus har flyttat runt hörnet till Grills ”bakficka”, Köttbaren. Men ännu skakas det stabila drinkar. En välgjord Penicillin botar det mesta, det gäller också en fint aprikossmakande Pendennis Cocktail. En hel del av drinkarna har inslag av te. Här finns också en Sherry Cobbler.

 

Guldbaren på Nobis Hotel

Totalpoäng 35/40

Norrmalmstorg 2-4, 111 86 Stockholm
Tel 08-614 10 00
info@nobishotel.com
Webbplats
Öppet Mån-tor 17-01, fre-lör 16-01, sön 17-00.
Barchef Robert Radovic, assisterande barchef Andreas Eriksson 

Ett guldställe i Stockholm City
Nobis tar konceptet ”internationell hotellbar” på största allvar och fyller en lucka i den svenska cocktailfloran. Sedan 2010 är Guldbaren ett populärt stopp för hotellgäster och innerstadsbor. Inredning, drinklista och tilltal vittnar om höga ambitioner, utan att kännas snofsigt. Drinkarna beskrivs träffsäkert utan att namnge spritsorterna. För gentlemannen rekommenderas Hearst Cocktail – en elegant lektion i beska. Pamplemousse Royale är ett syrligt bevis på att champagnedrinkar gör sig bäst utan överdriven fruktsötma. En iskall Ginger Mint Julep gör det roligt att dricka alkoholfritt. Ibland spelar atmosfär, gäster och personal inte riktigt i samma lag. En stående utmaning för en kosmopolitisk hotellbar i en liten storstad. 

 

Hotellet

Totalpoäng 33/40 

Linnégatan 18, 114 47 Stockholm
Tel 08-442 89 00
hotellet@ahlbom.se
Webbplats
Öppet Mån-tis 11.30-00, ons-tor 11.30-01, fre 11.30-02, lör 18-02.
Barchef Johan Mattsson 

Tre barer i ett
I veckosluten, när det partysugna välbesuttna Stockholm fyller Hotellet till bredden, är inte bästa tiden att uppleva bartendrarnas yrkesstolthet – men den är med rätta stor här. En lugnare tidig kväll mitt i veckan erbjuds både kunnigt, engagerat omhändertagande av gästen och synnerligen välmixade cocktails, framför allt i baren mot gatan. Diskutera dig fram till lagom syra i deras version av Sidecar, be om innovativa förslag på en Virgin Bloody Mary eller välj en välbalanserad Whisky Sour och njut av den sköna stämningen à la internationell cocktaillounge. Även bra barhäng utomhus i Trädgården sommartid och nattklubb med kunnig bar i källaren för den danssugna.

 

Köttbaren

Totalpoäng 33/40

Tegnergatan 32, 113 59 Stockholm
Tel 08-505 244 26
reservation@kottbaren.se
Webbplats
Öppet Mån-fre 11.15-01, lör 12-01.
Barchef Johan Evers 

”En biff och en sour, tack!”
Jo, det är faktiskt en cocktailbar. Bredvid bringor, stekar, filéer och korvar i köttdisken står ett litet men noggrant utvalt barbatteri. Det är bourbon och rye whiskey som gäller. Kan verka smalt, spritigt och inget för vanligt barhäng, men berätta för de tre skickliga bartendrarna vad du vill ha, och de kommer att leverera en fin upplevelse. En Army & Navy med gin, mandelsocker och lime i perfekt balans. Vieux Carré med rye whiskey, cognac, vermouth, Benedictine och bitters blåser strumporna av en. Den märkliga kombinationen köttaffär/cocktailbar har alla förutsättningar att bli en klassiker.

 

Ljunggren 

Totalpoäng 31/40

Götgatan 36, 118 26 Stockholm
Tel 08-640 75 65
info@restaurangljunggren.se
Webbplats
Öppet mån-tis 17-00, ons-lör 17-01.
Barchef Henrik Zanzibar Klint

Drinkar och stämning på Söder
Det japanska köket avspeglar sig i drinklistan där shisoblad, ingefära och koriander är återkommande accenter. Själva listan är kul läsning med drinkar som Mr Yasumoto – en Asahi och en trea Bulleit på sidan – och på senare tid även klassiska drinkar och egna interpretationer av dessa. Aveny är en komplex blandning av bourbon, calvados, passionsfrukt, citron och två sorters bitter där allt har sin plats. Sam Rossklassikern Penicillin känns däremot överdoserad av ingefära. Och nog kan vi skönja en viss trötthet bakom baren när de japanska paradingredienserna kommer på tal. Det är dock inget som märks hos den urbana och sorglösa 30-pluspubliken. Stämningen allena är värd en drink eller två. 

 

Marie Laveau & Little Quarter 

Totalpoäng 36/40

Hornsgatan 66, 118 21 Stockholm
Tel 08-668 85 00
info@marielaveau.se
Webbplats
Öppet Mån-tis 17-01, ons-lör 17-03, sön 12-22. Little Quarter: tor-lör 18-03.
Barchef Mikael Karlsson 

Hårt och mjukt på samma hak
Huvudstadens mest kompromisslösa cocktailbar tallar inte på konceptet. Tvärtom, drinkar av klassiskt snitt i Marie Laveaus backroombar blandas om möjligt än mer målinriktat 2012. Bee’s Knees är en hantverksuppvisning i renodlade smaker där Beefeater 24, färskpressad citronjuice och flytande honung balanseras till perfektion. Den spartanska sprithyllan bestående av gin, bourbon och bitters talar sitt tydliga språk, tyvärr gör inte personalen det. Spritkunnandet är stort, men vi saknar lite av den sociala fingertoppskänslan att förmedla detta verbalt. Vill du ha en fruktig drink eller ett alkoholfritt alternativ hänvisas du till stora baren i rummet utanför. Här är utbudet bredare och atmosfären på topp, med andra ord ett perfekt komplement till hardcore-hänget i Little Quarter. 

 

Miss Voon

Totalpoäng 32/40

Sturegatan 22, 114 36 Stockholm
Tel 08-505 244 70
reservation@missvoon.se
Webbplats
Öppet Mån-tor 17-01, fre-lör 17-02.
Barchef Boudy Ghostine 

Nyöppnat med asiatiska förtecken
På fashionabla Sturegatan har Miss Voon öppnat hotellbar och asiatisk restaurang. Inredningen går i rött och har dämpad belysning. Effektfulla svartvita foton på väggarna. Gästerna är världsvana och musiken hög. Asien finns närvarande i alla delar av konceptet. Miss Voon satsar på cocktails och flera av dem har asiatiska smaker. Säg gärna Tea Please här för då serveras du en tekopp av glas med Tanqueray No 10 gin, kamomill, socker och citron i perfekt frisk balans. Även goda Martinis och välgjorda alkoholfria alternativ. Barchef Boudy Ghostine och hans team blandar både egna skapelser som Grand Basil (vodka, campari, citrongräs och färsk basilika) och klassiker som Vesper (gin, vodka och Lillet Blanc) med bravur. 


Mons Bar & Brasserie

Totalpoäng 29/40 

Birger Jarlsgatan 24-26, 114 34 Stockholm
Tel 08-611 50 07
info@.monsbar.se
Webbplats
Öppet Alla dagar
Barchef Alexander Dahlberg

Stureplanskrypin för cocktails
Det är litet och intimt, inte mycket mer än en korridor med ett fåtal stolar och bord. Bästa bänkningen är soffan för två eller tre som tronar direkt innanför entrén, och därmed med bästa spanläge. Det här är en av Stockholms minsta barer och rymmer blott en bartender som med gott handlag reproducerar klassiker från den amerikanska förbudstiden. Drinkarna har dock långsamt börjat ändra karaktär för att gå hand i hand med den innanförliggande krogen som nyligen bytte från italienska Per Lei till fransksvenska Bar & Brasserie Mons. Lite mindre förbudstid, lite mer skandinaviska smaker låter lovande. Här är sällan klackarna i taket utan snarare hotellbarssorligt. 

 

Museet

Totalpoäng 30/40 b

Birger Jarlsgatan 41, 113 45 Stockholm
Tel 08-20 10 08
info@restaurangmuseet.se
Webbplats
Öppet Mån-tis 11-23, ons-fre 11-01, lör 17-01, sön 17-23.
Barchef Jimmy Saegebrecht 

Modernt och allt annat än musealt
Fjolårets stjärnskott på cocktailhimlen imponerade med hantverksskicklighet bakom disken, kul publik framför och en nogsam, seriös inställning till drinkblanderi. Så förhåller det sig även i år, även om man kunnat skönja en viss avmattning i utförande och ambition. Delvis kan det tillskrivas anstormningen som gjort att den höga svansföringen på arbetet taggats ner något. Från den stora baren, placerad mitt i blickfånget som sig bör, kommer dock ett flertal ruggigt goda exempel på bra svenskt bararbete. En fjollig och bedårande söt Coco Chanel är ett fint exempel från listan. En Caipirinha med intressant ton av lagrad cachaca rörs ihop efter önskemål. 


Och Himlen Därtill 

Totalpoäng 30/40
Götgatan 78, 118 30 Stockholm
Tel 08-660 60 68
info@restauranghimlen.se
Webbplats
Öppet Mån-tor 17-01, fre-lör 17-03.
Barchef Johan Sjödin

Skybar med viss begränsning
Storstockholms glittrande skyline ger automatisk mersmak till stans högst belägna bar. Redan i hissen på väg upp till våning 25 förstår man vad som lockar folk – utsikten. En skybar är trots allt en skybar. De klassiska drinkarna är inte fy skam de heller, åtminstone inte så länge baren är halvtom. En vanlig fredagskväll vid tiotiden är det trångt om saligheten. Stämningen gungar likt en ålandsbåt och såväl drinkar som service tappar skärpa. Vår tidigare favoritcocktail Negroni är nu för besk. För gladare miner rekommenderas vardagsbesök.

 

Orangeriet

Totalpoäng 30/40 

Kajplats 464, Norr Mälarstrand
112 20 Stockholm
Tel 08-505 24 475/505 24 450
info@orangerietbar.se
Webbplats
Öppet Mån-tor 15-01, fre-lör 15-02, sön 13-22.
Barchef Jesper Hartmann 

Ginmecka på kajkanten
Gin någon? Den karaktärsfulla enbärssmaken är i fokus när de skickliga hantverkarna bakom disken på Orangeriet skapar såväl nymodigheter som uppsnofsade klassiker. Att arbeta med en singulär spritsort som grund kan låta begränsande, på gränsen till tråkigt. Men du kan vara lugn. Cocktaillistan är tvärtom intressant och tilltalar de flesta smaker och temperament. Vad sägs om en intensivt körsbärssmakande Black Cherry, en Apple Smash med toner av mynta och friskt grönt äpple eller en ultraklassisk Negroni? Vintertid kurar man lämpligen nära den öppna spisen i den småprilligt inredda lokalen. Om sommaren flyter barhänget ut på kajen som bjuder fantastisk utsikt över fjärden.

 

Pontus!

Totalpoäng 32/40 

Brunnsgatan 1, 111 30 Stockholm
Tel 08-545 273 00
bokningbg1@pontusfrithiof.com
Webbplats
Öppet Mån 11-00, tis-fre 11-01, lör 12-01.
Barchef Sebastian Johansson 

Internationellt mondänt på Pontus!
Pontus! har byggt ut sitt matpalats och adderat en helt ny, väl tilltagen bar. Barchefen Sebastian Johansson gör välbalanserade drinkar från en spännande lista av både bortglömda klassiker och nya skapelser. Kvällarna är tematiserade. Champagne och jazz på onsdag, ostron i baren på torsdag, och på lördag cocktails i tekoppar av glas och läckra tilltugg. Beefeater 24 Gin innehåller både japanskt och kinesiskt te och ingår i flera drinkar så som Chamomile Tea. Den ovala formen på baren, och generöst med stolar, bord och soffor, gör det här till ett nytt kittlande ställe att ta goda vänner och hitta nya. 


Reisen Bar

Totalpoäng 29/40

Skeppsbron 12, 111 30 Stockholm
Tel 08-545 139 91
restaurant.reisen@firsthotels.se
Webbplats
Öppet Mån-tor 16-01, fre-lör 16-02.
Barchef Johan Olsson

Festligt mellan malmarna
Med vy över Skeppsbron sitts det fint med en välkomponerad Dry Daiquiri eller en fyllig Bloody Mary i hand. Bakom baren råder stenkoll i röran, cocktailkvaliteten är jämnhög och de snabba bartendrarnas charmiga virrighet sätter inga spår i slutprodukten. Stockholms RnB-diggande befolkning intar stället framåt midnatt, så för en stillsam upplevelse rekommenderas att vara här i tid. Om partypupporna är på är det bara att invänta festen. Baren på Reisen har de senaste åren lyckats skapa sig en färgsprakande personlighet, både vad gäller cocktails och atmosfär, den tradiga inredningen till trots.

 

Riche

Totalpoäng 30/40

Birger Jarlsgatan 4, 114 34 Stockholm
Tel 08-545 035 60
info@riche.se
Webbplats
Öppet Mån 07.30-00, tis-fre 07.30-02, lör 12-02, sön 12-00.
Barchef Stefan Lindström 

Mediakids och finanspampar i anrik miljö
I den stiliga stora baren serveras gamla kroglejon av en luttrad och butter bartender. En frisk och välbalanserad China Club dängs ner på bardisken och en alkoholfri Rangoon Afternoon bjuder på riktigt bra motstånd. I lilla baren bjuds Old Fashion skapad med en konstnärs minutiösa handlag. Här ligger ribban högt både vad gäller cocktails och service, och det ofta unga klientelet har inget att klaga på. Det är bra drag på hela stället, och festligt alla dagar i veckan. Man bör besöka klassiska Riche, för det är en alldeles särskild del av Stockholm, och drinkarna är synnerligen förträffliga.


Rival

Totalpoäng 30/40 

Mariatorget 3, 118 91 Stockholm
Tel 08-545 789 00
bistro@rival.se
Webbplats
Öppet Mån-tor 16-01, fre 16-02, lör 13-02, sön 13-23.
Barchef Nico Truedsson 

Lounge, bar, prat och kanske dans
Den forna vänsterintellektuella stämningen från Mariaberget tycks ha runnit ner från berget, in i den gamla biografens sammetsröda välpolerade lokaler och ner i de nogsamt komponerade cocktailsen. Den intill perfektion gjorda Hemingway Daiquiri och bartendrarnas inte på något vis glättiga framtoning missmatchar på ett synnerligen matchande vis. Det sitter i fingrarna hos bartendrarna, varje snitt i citrusskal och skakning av shaker ter sig som att andas för dem. På frågan om favoritdrink svarar bartendern snabbt: ”Mitt eget recept: Limonata Passionata”. Självförtroendet är på topp, med all rätt.


Scandic Grand Central 

Totalpoäng 31/40

Kungsgatan 70, 111 20 Stockholm
Tel 08-512 520 00
grandcentral@scandichotels.com
Webbplats
Öppet Tis-tor 16-00, fre-lör 16-02. Teaterbaren mån-sön 11-02.
Barchef Daniel Hermansson 

Två plan med drinkar och musik
Nya Scandic Grand Central osar New York. I cocktailbaren Acoustic en trappa upp minglar gäster med nyskakade cocktails och kan flera dagar i veckan lyssna till ”up and coming”-artister på livescenen. Egenkomponerade cocktails inspirerade av den amerikanska förbudstiden lockar till nya smakupplevelser. Samtidigt räds inte personalen att sätta en egen touch på välkända klassiker. My Style är en komplex drink med rom, honung, amaretto, Campari och färsk mynta. Hanky Panky är som en Negroni fast med ordentligt klös från Fernet Branca. Baren på gatuplanet har ett lite bredare sortiment, för de som söker något mjukare drinkar att sippa på.

 

Sjögräs Bar 

Totalpoäng 30/40

Timmermansgatan 24, 118 55 Stockholm
Tel 08-84 00 75
hjalmar@sjogras.com
Webbplats
Öppet Mån-lör 18-01.
Barchef Malin Johansson 

Reggae och rom i rökig reminiscens
Runt den halvmåneformade träbaren har restaurang Sjögräs lilla bakficka härbärgerat söderfolket i snart två decennier. Skrällig reggae och rom som flödar är barens signum. De sladdriga A4-pappren som agerar drinkmeny bedrar skenet, för här bjuds utsökt Daiquiri på hemgjord portvinsgéle, och Old Cuban gästas fint à la Södermalm av en skvätt Brooklyn Lager. I den lilla, numera bara till känslan rökiga, mörka baren med tillhörande källare är alla välkomna. Den bakåtlutade stämningen i kombination med ett engagerat gäng bakom disken är anledningen till att man förr eller senare återvänder hit.

 

Story Hotel 

Totalpoäng 32/40

Riddargatan 6, 114 35 Stockholm
Tel 08-545 039 40
info@storyhotels.com
Webbplats
Öppet Sön-mån 16-23, tis-tor 16-01, fre-lör 16-02.
Barchef Thobias Pettersson 

Hotellbar 2.0
Det kan i förstone vara lite svårt att tro att det rör sig om en hotellbar. Men med sin coola feststämning, lite ruffa miljö med industristuk och smäktande goda cocktails är Story precis det: en modern hotellbar. Arbetet bakom disken är ambitiöst och mycket medvetet, stundtals rena showen, som trots att det finns en hel del ögongodis i publiken ofelbart drar ögonen till sig. Resultatet av det tidskrävande arbetet är ofta bländande som i fallet med en körsbärsjuleep, snyggt presenterad i tennmugg med ett myntabuskage på toppen. Signaturdrinken är en skruvad Cosmo kallad Storypolitan. Smakbilden är komplex och nyansrik i samtliga cocktails, till och med i de alkoholfria varianterna. 

 

Sturehof

Totalpoäng 30/40

Stureplan 2, 114 46 Stockholm
Tel 08-440 57 30
Webbplats
info@sturehof.com
Öppet Mån-fre 11-02, lör 12-02, sön 13-02.
Barchef Carl Strid/Lorenzo Guida

Vad vore Stockholm utan Sturehof?
Sturehof är en verklig klassiker och Stockholms självklara mittpunkt. Öppet jämt och med stor gästgenomströmning. Här trängs alla typer i baren redan tidigt, här är vi alla lika – hipsters, schtekare, AW-are och bar-room queens. De olika barerna rymmer det mesta för att skapa bra cocktails. De levereras med förvånansvärt jämn kvalitet. Drinkarna är aldrig dåliga men kanske heller inte formidabla. Här kan man beställa en korrekt Dry Martini före lunchen utan att någon plockar fram den moraliserande blicken. Sidecar, Manhattan, Aviation – sikta på klassikerna, du blir inte besviken.

 

Svartengrens 

Totalpoäng 35/40

Tulegatan 24, 113 53 Stockholm
Tel 08-612 65 50
info@svartengrens.se
Webbplats
Öppet Tis-sön 17-01.
Barchef Josephine Sondlo 

Hantverket i fokus på nykomling
På bara ett halvår har baren på köttkrogen Svartengrens i de lugna kvarteren i Vasastan blivit en destination i sig själv för cocktailälskare. Bartendrarna utstrålar en sällsam blandning av lugn och nyfikenhet, som avspeglar sig i drinklistan. Med stor omsorg blandas Blue Collar Cocktail, ett fint litet möte mellan stygg rye whiskey och aromatisk apelsin. Medan välvalda 60-talsdängor av The Band rullar i bakgrunden, skapas en Dempsey med gin, anis, äppelbrandy och grenadine. Gå inte härifrån utan någon av deras lagrade drinkar innanför västen. Det är inte bara kött och vin som smakar bättre efter lagring!


Vassa Eggen

Totalpoäng 32/40 

Birger Jarlsgatan 29, 103 95 Stockholm
Tel 08-21 61 69
info@vassaeggen.com
Webbplats
Öppet Mån-tis 17-00, ons-tor 17-01, fre-lör 17-02.
Barchef Andreas Hult 

Bloody good
Vem hade trott att det rödblodiga steakhouset Vassa Eggen skulle vara ett av stans bästa ställen för sofistikerade cocktails? Tillika med eleganta alkoholfria varianter som Asian Apple (äpple, ingefära, limejuice). Flaskorna glimmar bakom baren i det perfekt diskreta ljus som uppmuntrar till syndfulla möten över välblandade små mästerverk – Negroni med vermouthfavoriten Carpano Rosso, klassiskt styva Sazerac eller något mer oortodoxt som Le Cornichon (gin, champagnevinäger och fläderblom). Om du vill att baren ska vara full av förväntansfulla och glada människor, kom senare i veckan och senare på kvällen.

 

Zink Grill 

Totalpoäng 31/40

Biblioteksgatan 5, 111 46 Stockholm
Tel 08-611 42 22
matsalen@zinkgrill.se
Webbplats
Öppet Mån-fre 08-01, lör 13-01, sön 12-23.
Barchef Adam Severin 

En bit av Paris i Stockholm
Atmosfären på Zink kunde inte vara mer parisisk. Medan middagsgäster vräker i sig bistromat vid borden, omges den antika, svängda zinkbaren av cocktailälskare och vinsippare. Här är det fullt drag varje kväll, även när resten av staden verkar död. Och många kommer hit för de välgjorda drinkarna. De allra flesta håller god klass. Några – som Aviation och Bloody Mary – är enastående. Vissa bartendrar är bättre än andra. Kom under helgen för att vara helt säker på att träffa på de bästa. Alternativ för icke-alkoholsugna gäster är begränsade, men Mojiton med lemonad är utmärkt.

 

White Guide Presentkort